Ceramah di Masjid Al-Azim




Ceramah tentang Solat dalam perpektif sains, Isyarat otak dan Zakat & Solat. Kat masjid Al-Azim, Melaka. Kami di arah kan pegi sebab, ptt nye kami kne buat aktiviti sendri projek etika. Tp, disebabkan, da terlalu lmbt, lect kami pon ckp.. "xyah la buat da, saya da bagi mase, tp takde feedback pon. Sy da tye masjid Al-Azim. Diorg ade ceramah sempena maulidur Rasul nie. Join tuh je nt0k markah projek kamo.". Mcm tuh la cite nya. Haha! So, se awal 6.30AM ak bangun, dengan semangat nye. wahaha!! Pastuh, gerak dr umh k0l 8.30AM. Smpai msjid Al-Azim, sarapan dlu then baru ms0k dewan dengar ceramah. Mule2 tuh, rase mcm.. adoila. ngantokk!! then, lame sket, bende tuh jadik mcm bes plak. Sonok je dengar. Then, mse ceramah tentang Isyarat otak dari segi islam dalam solat, di bentangkan oleh sorang pensyarah cina dari UM. tak silap la. Mse die terang kan tuh pon bes gak. Last skli, k0l 12PM, smpai la mase ceramah tentang Zakat & Solat. Peh! mule2 tuh ak rase buhsan, smpai ak maen game kt nset. Pas tuh, dengar2 balik.. cam bes plak. Lastly, ak taw, MEMANG BES PON! haha!! tak rase ngant0k lgsg. Klaka. :) Ceramah yg tak sie2 pegi. Btw, meh ak k0ngsi sket ape yg di0rg ceramah kan tadik..

(*) Ceramah tentang Solat dalam perpektif sains
tuh die terang kan yang dengan solat, sains dpat mendedahkan yg sujud n rukuk tuh boleh menyihatkan tubuh badan. Even, leh cure mati pucuk. hmm. Mcm2 la die terang kan tadik. There really have a lot of advantages in Solat that science have proved it is true. :)

(*) Ceramah ke 2 tentang otak dan s0lat.Bila solat, org yg stress leh ilangkan stress dengan melakukan solat. Solat ni leh membuat kan otak kite dalam keadaan tenang. Bile berwudu', k0rang membuang segale k0t0ran di tbuh badan yang byk jangkiti kuman. Mcm tuh la lbeh kureng.

(*) Ceramah ke 3 tentang Zakat & S0lat. Solat n zakat tak leh di pisah kan.ibarat mcm, k0rang mandi, tp tak buh sabun. so, xsempurna la mndi k0rang kan?? same la mcm zakat n solat. bile k0rang berzakat, tp tak s0lat, tak leh. k0rang s0lat, tp tak berzakat pon takleh gak. kal0 setakat k0rang byr zakat fitrah je, adoila. kedekut. zakat harta? jgn lupe! penting tuh. huhu.


*tuh la pasal sedikit sebanyak tentang ceramah tadik. tp, mule2 mmg pk buhsan. tp bile da join. bes gak! hehe. haaa!! skang nie, nk carik article tentang etika plak. adoila. susah la plak assignment nie. Till nex time guys! :)

2 comments:

diba.. said...

waaaa... hahahaaa..

16-EiGht-46 said...

haha. ko gilak?? sian k0. hahaha!! perlu ke link kan bl0g k0 ke bl0g ak? haha!! pamaleh nye dba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

INSTAGRAM FEED

@alazieze