Friday, August 5, 2016

Luar & Dalam

Hi uolz,

Hari ni nak berehat taip omputih. Iolz penat baca grammar yang terabur tu. Jadi, hari ini, iolz nak merapu sidikit perihal LUAR & DALAM. Bukan baju luar dan pakaian dalam okay. Korang otak tak payah nak kotor najis mutawasitah sangat. Ni pasal hati. Eceh, macam doktor cinta nak cakap pasal hati. Nak sentuh pasal isu ni sikit je sebelum start study nak ujian Isu Isu Semasa kejap lagi. Release tension kata nya (padahal, baru nak buka nota dan study).

Jadi, berbalik pasal LUAR & DALAM ni, manusia lebih pada LUARan berbanding dengan DALAMan seseorang. Kan? Jom tengok beberapa case study (ecehh, dusta belaka ayat), "Mak oi, kacak nya mamat tu. Badan sado habis kauuuu!" Atau, "Weh bro, kau tengok minah tu! Siaaa ahh! Badan macam kerengga weh! Sexy habis dohh!" Contohh lahhh contoh.. Atauuuu pun, "Kau tengok lah si Joyah ngan Bedah tu, pakai make up tebal dah macam hantu aku tengok kata kau~" Apa-apa je pun lah, semua tengok luaran dulu. Kan? Nak kahwin pun, nak yang cantik, kacak, letopz baboom kebaboom saje. Kemain kau~ Masalahnya, kau tau kan semua nya tu tak kekal? Nanti, tua, kerepot juga. Nanti kuat makan, gemok juga.

Lelaki oi, bini sexy badan lentik sebelum kahwin. Lepas kahwin, sekali dia ada pemikiran "Ala, aku dah kahwin, buat apa nak jaga badan dah" Haa hamek kau. Terus gemok. Lihat lah, sama jua. Gemokkkk juga. Baik kau pergi kahwin dengan orang gemok, yang tak propa tu. Mana tau, dia punya pemikiran, "Aku dah kahwin sekarang, kena jadi yang terbaik untuk laki aku" Haaa terus meletop baboom kebabom dia lepas tu. Come on. 

Perempuan pula nak laki sado, kacak, muka jambu lah apa semua. Sekali, kau nak pergi ngorat, die balas, "Ye chuolz, iolz tak suka la uolz ni. Muka plastik sangat~ Tak kose mak nyahh" Haa baru padan muka. Ke dapat yang tak suka kaum hawa, badan sado, muka kacak jambu, suka kaum adam juga. Haaa baru terkangkang kau jatuh elevator escalator masa tu! Yang make up tebal tu pula, mana tau dia nak sorok jerawat atau parut kat muka. Kemonn~ Fikir dua kali beb!

Kes istimewa, ada pula yang die sendiri huduh, tapi nak yang lawa, kacak, comel. Lagi takleh buat apa orang macam ni. Eish! Tak faham la aku. Baru 26 tahun hidup, aku rasa dunia ni makin teruk. Bila orang makin pandai, makin banyak masalah timbul (kejap, macam dah lari tajuk pula. Maaf!)

Juga, takda orang dilahirkan huduh. Jangan pandang hina pada orang lain. Jangan pandang hina pada orang yang tak mandi. Semua lepas di bersihkan, di make up, di jaga, pasti lawa juga. Jangan pandang LUARan. Tak kekal. DALAMan seseorang tu lagi penting. Jangan pandang hina pada pekerjaan seseorang tu. Eh, takda la nak bebel cakap pasal benda ni. Tuntasnya, nak suruh kamu semua tu berfikir je sejenak.

Disimpulkan disini bahawa, pandang LUARan, lawa boleh jadi buruk, buruk boleh jadi lawa. Pandang lah DALAMan. Kalau orang tu baik, dan kau pandai jaga, lagi baik dia. Kalau orang tu jahat dalaman, pimpin dia sama sama menuju ke arah kebaikan. Fikir kan kebahagiaan diri dulu dari fikirkan apa orang nak kata. (aku tak tau la, aku asyik lari tajuk)

There is a saying, "Don't judge a book by it's cover".


.TAMMAT.
(versi dolu dolu)



*takda la nak kecam sesiapa pasal benda ni. Takda yang kene mengenan antara yang hidup  mahupun yang telah meninggal dunia. Kalau kau nak yang lawa, jadi la lawa. Kalau kau nak buruk, jadi la lawa jugak. Sebab, nanti yang buruk tu akan nak jadi lawa juga sebab kau yang lawa sanggup nak dengan dia yang buruk. Ok, apa apa lah. Dah start mengarut entah apa benda aku pun tak tau dah. Apa yang aku nak tekankan kat sini, tak semua orang pandang luaran semata mata. Aku mula berfikir, adakah kes penceraian meningkat sebab orang yang pandang luaran semata ni? Ops! Tak tau. Aku cuma berkata tanpa fakta. Sampai ketemu lagi ya! xoxo kbye


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...